Door Dirk van de Voort, raadslid PRO5

toonhermansIk denk wel 's zal ik 's wat denken?
Maar dan denk ik alles is al gedacht

Aan deze zinnen - uit het liedje van Toon Hermans - moest ik denken bij de voorbereidingen van de laatste gemeenteraadsvergadering. De gemeente is namelijk al ruim tien jaar bezig met het maken van plannen in het gebied de Egyptische Poort (het gebied rondom het voormalige buitenzwembad De Smagtenbocht). Om allerlei redenen lukt het de gemeente niet om hier plannen te maken waar een meerderheid van de gemeenteraad het over eens wordt.

Out-of-the-box

Daarom was het tijd voor een andere manier van denken: out-of-the-box. Voor een instituut als de Gemeenteraad een hele uitdaging. Na twee brainstormsessies en een excursie naar excentrieke (woon-)complexen in Almere en Amsterdam, wordt het nu tijd om concretere plannen te maken. Ook al zijn de complexen die we hebben bezocht misschien iets te excentriek voor Bladel, maar met de inspiratie die we hier hebben opgedaan, is het misschien makkelijker om out-of-the-box te denken.

Dat dit moeilijk blijft voor ons politieke dieren, bleek wel in de afgelopen raadsvergadering. Op één of andere manier blijven we denken in kaders, beleidsdoelen, gebruikersfuncties, etc. Op initiatief van PRO5 heeft de gemeenteraad besloten de meeste kaders, doelen en functies los te laten. Zonder al te veel ballast (nedam), gaan we nu meerdere stedenbouwkundige bureaus de opdracht geven om met hun beste idee te komen.

Aandacht voor natuurontwikkeling

Wat wij - als PRO5 - mee willen geven aan deze toekomstplannen, is de landschapswaarde van dit gebied. Het gebied moet wat PRO5 een plaats worden waar alle inwoners van Bladel kunnen genieten, met veel aandacht voor natuurontwikkeling. Eerst bepalen wat de uitstraling van het gebied moet zijn en daarna pas kiezen voor invulling hiervan.
Input vanuit onze inwoners is daarbij natuurlijk erg belangrijk, dus wij horen heel graag van jullie!

Dit gezegd hebbende, sluit ik af met de woorden van Toon Hermans:

Dit is een plek om lief te hebben
Een plek en een land om lief te hebben
Een land en een wereld om lief te hebben
O er is zo veel